In 2018 lanceerde publiq het Inclusieve Familiemanifest: een campagne naar de cultuursector om alle families warm te verwelkomen. Samen met onze partners creëerden we een handig manifest vol actiepunten om cultuurhuizen toegankelijker te maken voor families.

In 2021 ronden we deze campagne af. De campagnewebsite werd stopgezet, je kan het manifest niet meer (publiek) ondertekenen.

Meer en nieuwe families over de vloer? Doe in de zomer mee met Schatten van Vlieg!

Dit manifest, in de vorm van actiepunten, blijft wel een handig hulpmiddel om je locatie familievriendelijker te maken. Download het manifest hieronder. Ook kan je nog steeds de praktijkvoorbeelden rond familievriendelijkheid raadplegen, net als de resultaten van de bezoekersbevraging. We blijven bij publiq onverminderd inzetten op een inclusief verhaal via onze andere projecten.

Publieksbevraging

In de maanden april en mei van 2019 lieten 39 ondertekenaars van het Familiemanifest de bezoekersbevraging invullen. Daarmee peilden ze naar hoe familievriendelijk de bezoekers hun locatie vonden. 1420 families vulden de bevraging in. Uit de bevraging blijkt dat de families in het algemeen erg positief zijn over hun cultuurbeleving. Benieuwd naar hun mening?

Praktijkvoorbeelden

Tips & tricks

7 tips voor nog meer familievriendelijkheid

06 jan. 2020

Concrete tips van cultuurhuizen om families nog warmer welkom te heten en hen te begeleiden bij hun bezoek.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Families in het Yper Museum

Laura Delauré — 22 apr. 2020

Nog voor de opening van het Yper museum wist directeur Sandrin Coorevits dat ze families een prominente plaats wilde geven in het museum. Ze ondertekende het Familiemanifest en koos voluit voor participatie.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Klare taal

21 jun. 2019

Begrijpen kinderen de inleidende tekst bij een tentoonstelling die je organiseert? Is je bibreglement misschien wat moeilijk geformuleerd? En is de familiebrochure van je cultuurcentrum ook te begrijpen voor families die de taal nog niet helemaal onder de knie hebben?

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Iedereen welkom, ook op het toilet.

04 dec. 2019

Het Van Abbemuseum in Eindhoven kiest voor genderneutrale toiletten.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Gemakkelijk gaat ook: de buggyparking

04 dec. 2019

In het Children's Cultural Centre Rulla in Tampere, Finland hebben ze een erg gemakkelijke manier gevonden om een buggyparking te maken.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Wie weinig ruimte heeft, moet inventief zijn.

20 dec. 2019

Het MOT is een beschermde erfgoedlocatie en is dus gebonden aan allerhande regels wat betreft inrichting en verbouwing. Hoe zorgt het MOT ervoor dat ook papa's gemakkelijk hun baby's kunnen verversen?

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Stel je publiek aan als conservator

04 sep. 2019

De traditie wil dat enkel conservators, historici en academici een kunstwerk van een inhoudelijke beschrijving mogen voorzien. Maar daar brengt het Museo del Prado in Madrid dit jaar verandering in.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Feedback vragen aan families

16 mei 2019

Hoe doe je dat op een leuke en speelse manier?

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Franglais?

17 aug. 2019

België telt veel culturen en nog meer talen. Krijg je in jouw cultuurhuis ook soms anderstalige families over de vloer? Huis van het Nederlands Brussel maakte een handig hulpmiddel om de eerste taaldrempel weg te nemen.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Get social!

Laura Delauré — 10 nov. 2018

We zitten allemaal op sociale media, en je gebruikt ze waarschijnlijk ook om de activiteiten van jouw cultuurhuis te promoten.
Maar sporen jullie ook jullie bezoekers aan om hun ervaringen te delen?

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Uitgestelde tickets

14 jun. 2019

Ken je 'de uitgestelde koffie'? Dat betekent dat je een kop koffie koopt voor iemand die dit zelf niet kan betalen. Nu bestaan er ook uitgestelde tickets dankzij Enchanté vzw.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Wees mobiel.

25 apr. 2019

M in Leuven zet zich in om een zo toegankelijk mogelijke plek voor elke bezoeker te zijn. En daarvoor gaan ze zelfs tot buiten hun muren.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Formuleer de regels.

18 apr. 2019

Niet iedereen weet meteen hoe men zich meestal gedraagt in het museum, de bibliotheek of het theater. Daar gelden heel wat impliciete regels: vaak moet je stil zijn in de bibliotheek, je mag je tas niet mee naar binnen nemen in het museum, je mag niet zomaar rechtstaan tijdens de voorstelling…

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Kinderen weten zelf het best wat kinderen leuk vinden.

07 feb. 2019

Als cultuurhuis je jongste bezoekers telkens weer op een onvergetelijke ervaring trakteren, is niet altijd gemakkelijk. Het is soms hard werken om op de hoogte te blijven van de laatste hypes en trends bij kinderen. Maar wat als je hen gewoon zelf laat meedenken?

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Pamperperikelen

11 jan. 2019

Met baby’s komen luiers, en die moeten op tijd en stond verschoond worden.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Wees voorbereid (en bereid voor).

11 jan. 2019

Zorg er niet alleen voor dat je locatie voorbereid is op gezinnen, zorg er ook voor dat gezinnen zo goed mogelijk voorbereid zijn op hun bezoek aan jouw locatie.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Familievriendelijkheid in het Red Star Line Museum

12 okt. 2018

Elk cultuurhuis kan familievriendelijk zijn, zelfs als je collectie over een minder voor de hand liggend thema gaat. Dorine De Vos, publiekswerker in het Red Star Line, vertelt hoe.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Met je baby naar de film.

17 aug. 2019

Kersverse ouders mét baby in je cultuurhuis ontvangen? Het is mogelijk. Cinema ZED en Kunstencentrum STUK organiseerden dit najaar de eerste editie van Cinema Poussette: een primeur in België.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Terugblik: focus op families

10 okt. 2019

Op 7 oktober verwelkomden we in het mooie kader van het STAM in Gent meer dan 80 aanwezigen die willen inzetten op meer familievriendelijkheid. Lees de terugblik van de dag om samen met publiq, onze partners en iedereen met een hart voor het jong publiek alle ‘neuzekes’ in dezelfde richting te krijgen!

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Mini-Mozart

14 jun. 2019

In het Verenigd Koninkrijk organiseert de organisatie Bach to Baby concerten voor de allerjongsten.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Samen kan je meer.

13 dec. 2018

Organiseer eens een activiteit samen met een buurtorganisatie: zo leren nieuwe mensen jou kennen en zullen ze een volgende keer misschien zelfstandig op bezoek komen.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Maak van een voorstelling een laagdrempelige activiteit.

13 dec. 2018

Met het label PIEP organiseert stad Leuven voorstellingen voor kinderen van 0 tot 5 jaar in Leuven. Wij gingen een kijkje nemen bij de voorstelling Potjesman van Jasmin Hasler.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Installeer een mobiel bibpunt in je gemeente.

20 jun. 2019

De bibliotheek van Kalmthout trakteert families ook buiten haar muren op leesplezier. Zo motiveert ze hen om later ook de bib te ontdekken.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Kinderen als erfgoedambassadeurs

30 okt. 2019

Kinderen warm maken voor cultuur of erfgoed is niet altijd even makkelijk. Met het project Jong redt Oud blijkt dat voor het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed in Limburg echter een koud kunstje.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Trek de straat op.

11 okt. 2018

Hoe laat je kansarme jongeren of gezinnen kennismaken met "hoogdrempelige" cultuur?

Meer lezen

Meer familievriendelijkheid